Zbožňujem hamburgery a preto som si vymyslela zdravú alternatívu bez pečiva s poctivými surovinami vo vnútri. Žemľu ľahko nahradiť veľkými šampiónmi, bedľami, batatmi alebo aj zemiakmi. Ostáva už len urobiť výborné mäso, celý hamburger správne vychutiť a je lepší ako v reštaurácii.
RECEPT
4 hamburgery
80 minút
Suroviny
- 8 hríbov/2 väčšie bataty
- masť na vyprážanie
na mäso
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 1 červená cibuľa
- 1PL rajčinového pretlaku
- 1 vajce
- 3 strúčiky cesnaku
- 1PL červenej papriky (ak máte radi štipľavej)
- trošku čerstvej petržlenovej vňate (sušenej)
- čierne korenie
- soľ podľa chuti
- oregano
suroviny do hamburgeru
- šalát
- rajčiny
- plátkový syr cheddar
- zavárané uhorky
- červená cibuľa
- majonéza alebo vlastný dresing
voliteľné suroviny
- vajcia
- slanina
na cesnakovo-bylinkový dresing
- 200ml kyslá smotana/jogurt
- 3 strúčiky cesnaku
- trošku citrónovej šťavy
- soľ, čierne korenie, červená paprika, oregano, petržlenová vňaťka
- 2PL rajčinového pretlaku (nemusí byť)
na hranolky
- zemiaky/bataty/mrkva/zeler (áno aj z mrkvy a zeleru sú výborné hranolky)
- olivový olej/maslo/masť
- soľ
- červená paprika
- petržlenová vňať
Postup
Mäso
Ako prvé si urobíme mäso. Do misky si dáme mleté mäso, cibuľu pokrájanú najemno, pretlačený cesnak, pretlak, vajce, červenú papriku a ostatné suroviny podľa chuti a necháme ešte odležať mimo chladničky, aby mäso nebolo studené.
Ak si budete robiť dresing, tak si ho urobte teraz a vložte ešte do chladničky aby sa chute spojili. Robí sa jednoducho, všetko spolu zmiešame a ochutíme.
Ak vaše hamburgery budú dokopy držať bataty alebo zemiaky, dajte si ich už uvariť. Varte do polomäkka aby neboli rozvarené a potom ich dajte chladiť. Ak šampióny, ošúpte ich a k nim sa dostaneme neskôr.
Pokračujeme hranolkami, vybranú zeleninu nakrájame na hranolky (nie však veľmi tenké inak sa vysušia) alebo na tvar, aký máte radi. Dáme ich do misky, polejeme olivovým olejom, osolíme, dáme trošku červenej papriky, vňaťky, zamiešame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch ešte môžeme poukladať maslo a šup piecť na asi 175°C kým nebudú zlatohnedé.
Z mäska vyformujeme asi 6 rovnakých guličiek, ktoré potom sploštíme na placku hrubú asi 2 cm a pomaly opekáme na strednom ohni na masti asi 4-5 minút z každej strany.
Medzi tým na ďalšej panvici opražíme slaninku a na výpeku potom volské oči (na mäkko) a plátky cibule (hrúbka 1 cm). Opražíme aj hríbiky, potom ich trošku posoľte (ošúpané a nakrájané bataty na asi 1,5 cm), nakrájame a prichystáme zeleninu.
Keď máme hranolky a mäsko upečené, vajcia, cibuľové plátky a slaninku hotovú, môžeme začať plniť a podávať.