Creme brulee

Či ste už počuli o obľúbenom francúzskom dezerte pre milovníkov smotanového pokušenia, alebo nie, určite skúste tento poctivý a jednoduchý dezert. Základ tvorí šľahačková smotana, vyberajte čo najviac percentnú a žĺtka, najlepšie domáce alebo v BIO kvalite.

RECEPT

3 porcie

príprava 1 hodina + 2 hodiny v chladničke

Suroviny

  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 4 žĺtka
  • sladidlo erythritol
  • vanilka

Postup

Žĺtka vymiešame so sladidlom do peny a šľahačku privedieme do varu, ale nevaríme! Do žĺtkovej zmesi postupne pridávame šľahačku, zamiešame a vylejeme do formičiek. Formičky dáme na plech, zalejeme vodou asi do 1/2 výšky formičiek a pečieme na 160° celzia asi 40 minút. Po vychladnutí dáme do chladničky na 2 hodiny, posypeme sladidlom a oflámbujeme. Môžeme podávať.

Tip: ak náhodou nemáte flambovaciu pištol, nič sa nedeje. Sladidlom posypte dezert keď ho vyberiete z rúry a sladidlo sa pekne rozpustí. Podávame buď ešte teplé (tak ho mám rada ja), alebo až po vychladnutí. Môžeme ozdobiť bobuľovým ovocím, šľahačkou alebo poliať čokoládou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.