Asi každý poznáte sladkú mliečnu ryžu z detstva. Čo však ju vylepšiť a uvariť ju v kokosovom mlieku? Od kedy som to skúsila, už ju inak nerobím. Takto je bohatšia na kvalitné tuky, je vhodná aj pre vegánov a ľudí intolerantných na laktózu. Spolu s ryžou je to hotová energetická bomba vhodná na ťažké dni.
RECEPT
2 porcie (3 menšie ako na obrázku)
50 minút
Suroviny
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 3dcl mlieka (kokosové, alebo akékoľvek rastlinné, poprípade kravské plnotučné)
- 200g ryže guľatozrnnej
- sladidlo (erythritol, stévia, med)
- lyžica kokosového oleja (masla, MCT oleja)
- na ochutenie – kakao, škorica, kokos, horká čokoláda, oriešky
Postup
Do hrnca vylejeme celé kokosové mlieko aj s hustou časťou, prilejeme mlieko, pridáme sladidlo, kokosový olej a necháme zohriať, kým sa tuk z konzervy nerozpustí. Pridáme odváženú ryžu a varíme do zovretia. Premiešame a necháme ju dusiť na slabom ohni asi 30 minút s občasným miešaním. Ak je potrebné, ešte pridáme mlieko (aby bola konzistencia akú máte radi, ja obľubujem redšiu) alebo sladilo, vypneme a necháme ešte postáť 5-10 minút. Nakoniec ochutíme ešte v hrnci buď kakaom, škoricou, naservírujeme do dezertných misiek a ešte ozdobíme horkou čokoládou, kokosom, orieškami, ovocím alebo polejeme rozpustenou čokoládou.